Balans van de Leefomgeving
Balans van de Leefomgeving 2012

Interview Joris Lohman

‘Consument en producent van voedsel moeten in gesprek’

“Het lukt de landbouw onvoldoende om in te spelen op de behoeften en zorgen uit de maatschappij. Dat komt doordat het gesprek tussen producent en consument niet echt tot stand komt. Het debat is te gepolariseerd. Zo blijft het voor een consument moeilijk te begrijpen hoe een agrarisch bedrijf functioneert en de boer begrijpt niet wat de consument echt wil.

Jonge, startende boeren zijn de sleutel om dit te doorbreken. Zij zitten nog niet vast in het bestaande systeem. Ze beseffen dat ze hun license to operate moeten verdienen en willen een bijdrage leveren aan maatschappelijke doelen als een schoon milieu, dierenwelzijn en een mooi landschap. Om te weten welke keuzes ze het best kunnen maken, willen zij heel graag het gesprek met de consument en andere partijen uit de voedselketen aangaan. Dáár zit de energie.

YFM is de aanjager van een debat op Twitter tussen boeren, zowel gangbaar als biologisch, food professionals en bewuste consumenten. De overheid zou zich in dit gesprek moeten mengen. Hier vindt de echte dialoog plaats, niet in kamervragen. Laat de ambtenaren maar meetwitteren. De overheid moet niet alleen de maatschappelijke dialoog faciliteren, maar daar zelf ook actief in deelnemen.”

Joris Lohman
Voorzitter van Youth Food Movement

Zie ook