Balans van de Leefomgeving
Balans van de Leefomgeving 2012

Interview Onno Franse

‘Van duurzaamheidskeurmerken naar een duurzame leefstijl’

“Natuurlijk kun je het duurzaamheidsprobleem in stukjes opdelen en die aanpakken. Dan kom je bijvoorbeeld tot duurzaamheidskeurmerken en biologische producten. Maar de vraag is of je met deze benadering de echte grote uitdaging aankan. Ik denk dat al die losse maatregelen gecombineerd moeten worden in een holistische aanpak. Op het gebied van gezondheid bestaat een heel goed voorbeeld: het Franse project EPODE (Ensemble, Prévenons l’Obesité Des Enfants red.). Het is een brede, lokale aanpak om overgewicht bij kinderen én volwassenen terug te dringen. Kinderen sporten en gaan op de fiets naar school over fietspaden die de gemeente heeft aangelegd. Thuis wordt gezond gekookt. Zonder dieet zijn vrijwel alle kinderen op een gezond gewicht. Het is wetenschappelijk vastgesteld dat deze integrale benadering werkt.

Voor duurzaamheid geldt hetzelfde. Alle individuele stappen moet je begrijpen en doen. Maar pas in de combinatie gaat het echt werken. Sommige mensen leven al zo. De vraag is of we dat als gemeenschap ook kunnen. Kunnen we alle disciplines op een zodanige manier bij elkaar brengen dat we die omslag kunnen bewerkstelligen?

Hier komt ook de rol van de overheid in beeld. Die moet niet alleen zorgen voor wetgeving en een level playing field, maar ook richting geven aan een land. Discussie stimuleren. Leidende mensen en organisaties bij elkaar brengen. Ahold is het liefst een half stapje vooruit in deze discussies. Niet te ver, want dan verlies je de aansluiting. ‘Leading together with others’, dat werkt.”

Onno Franse
Programma directeur Healthy Living & Climate Action bij Ahold

Zie ook