Balans van de Leefomgeving
Balans van de Leefomgeving 2014

Consumptie van duurzamer geproduceerd vlees stijgt

U bekijkt momenteel een archief-versie van deze indicator. Deze indicator is inmiddels geactualiseerd. De actuele versie kunt u hier bekijken.

Het marktaandeel van duurzamer geproduceerd voedsel, dat wil zeggen voedsel waarvan de productiewijze voldeed aan één of meerder duurzaamheidskeurmerken, is in 2013 gestegen naar 6,1% (EZ, 2013). Voorbeelden van keurmerken zijn Fairtrade, Biologisch en Beter Leven. Vooral de verkoop van duurzamer geproduceerd vlees, met minstens één ster volgens het systeem van dierenwelzijn is de afgelopen jaren sterk gestegen.

Marktaandeel van voedsel met duurzaamheidskenmerk

Marktaandeel van voedsel met duurzaamheidskenmerk
Aandeel vlees en eieren met duurzaamheidskenmerk

Aandeel vlees en eieren met duurzaamheidskenmerk

Verkoop vlees met verbeterde duurzaamheid

De ambitie van overheid en bedrijfsleven is dat in 2020 100% van de Nederlandse consumptie van varkensvlees en pluimveevlees tenminste voldoet aan een hoger niveau van dierenwelzijn (met één welzijnsster volgens het Beter Leven systeem). Aanpassing van het assortiment door enkele grote supermarkten leidde tot een sterke stijging van de afzet tussen 2008 en 2011. In 2013 voldeed bijna 30% van het verkochte varkensvlees en 9% van het verkochte pluimveevlees en 9% van al het vlees aan het doel.

Opvallend is dat van de grootste productgroep (vleeswaren) slechts circa 3% in de categorie ‘duurzaam’ valt. Dit is een belangrijke reden waarom het aandeel duurzaam vlees (totaal) relatief achterblijft.

Referenties

Verantwoordelijk instituut

Planbureau voor de Leefomgeving, auteur: Hans van Grinsven