Natuurlijk Kapitaal Nederland | natuur & economie verbinden

Jack Stroeken, duurzaam ondernemer

Jack Stroeken is ondernemer in de biologische sector. Hij is tevens ex-voorzitter van Slow Food Nederland.

Jack Stroeken

‘Als duurzame ondernemer zie ik enorme kansen voor een kortere keten tussen boer en consument’

De consument stelt steeds vaker de vraag waar zijn voedsel vandaan komt en wat voor bedrijf het heeft gemaakt. Hij legt ook vaker het verband tussen duurzame productie en de kwaliteit van voedsel. Zo krijgen we bij Slow Food een breder publiek voor het verhaal van onze duurzame producenten. Een verhaal over hun boerenbedrijf en hun manier van produceren. Biodiversiteit is een duidelijke component daarvan. Het is niet gelijk merkbaar aan de eettafel, maar vertaalt zich wel in de smaak en diversiteit van voeding.

Slow Food werkt aan een korte keten tussen boer en consument. Dat is belangrijk omdat de consument dan zicht heeft op de duurzame productiewijze en de meerwaarde daarvan. Zoals de Boeren Goudse Oplegkaas van ons Ark van de Smaak project: een oude kaassoort die dreigde te verdwijnen door concurrentie met goedkope fabriekskaas. Slow Food brengt de kaas en zijn makers direct onder de aandacht bij consumenten. Daardoor krijgen de boeren een betere kiloprijs dan bij de groothandelaren en heeft een groeiend aantal speciaalzaken en restaurants de kaas op de kaart gezet. Met een product in de supermarkt ben je als duurzame producent veel meer afhankelijk van het verhaal of het duurzaamheidsprogramma van de supermarktketen.

Als ondernemer zie ik in de nieuwe afzetmethodes van voedsel enorme kansen om de keten te verkorten. Deze nieuwe initiatieven hebben gemeen dat een directe verbinding ontstaat tussen boer en consument. Denk aan de lokale boerenmarkten, de online aanbieders van maaltijdboxen en de winkelketens die op lokale producten focussen. Daar komen traditie en innovatie bij elkaar. De mogelijkheden van het internet spelen daarbij een belangrijke rol, met onbeperkte schapruimte en productie op bestelling.

De huidige politieke dossiers zijn vooral geënt op de problematiek en behoeftes van grootschalige landbouw, niet van lokale eetculturen en initiatieven. Met meer aandacht in het onderwijs en de wetenschap voor nieuwe vormen van voedselproductie en afzet kan de overheid dit soort initiatieven meer kansen bieden.

Meer informatie