Natuurverkenning 2010-2040

Beleefbare Natuur

Meisjes die naar paddestoel kijkenKitesurfster

 
In de kijkrichting Beleefbare Natuur biedt de natuur bovenal een mooie en fijne leefomgeving. Mensen kunnen zich ontspannen in de vele natuurgebieden in en om de stad, maar ook elders, bijvoorbeeld aan de kust.

Inrichting en beheer van natuur zijn gericht op recreatief gebruik. De natuur is goed bereikbaar, vrij toegankelijk en biedt de mogelijkheid voor allerlei vormen van recreatie. Milieucondities zijn verbeterd voor zover dat belangrijk is voor recreatie en beleving. Er is bijvoorbeeld voldoende schoon zwemwater.
De verwachting is dat in deze kijkrichting door het sterkere contact met natuur ook het maatschappelijk draagvlak voor het natuurbeleid toeneemt.

Welk probleem wordt aangepakt?

Bijna 40 procent van de Nederlanders woont in een wijk waar een tekort is aan recreatienatuur in de nabije omgeving. De tekorten zijn het hoogst in de Randstad. Maar ook daarbuiten zijn gebieden aan te wijzen met te weinig recreatienatuur.
De maatschappelijke uitdaging is ervoor te zorgen dat voor alle Nederlanders voldoende natuur beschikbaar en bereikbaar is om in te kunnen recreƫren. Mensen kunnen dan meer profiteren van de voordelen van natuur, bijvoorbeeld voor hun gezondheid en gevoel van welbevinden.

Waarom willen mensen dit?

Beleefbare Natuur is gebaseerd op het natuurbeeld dat natuur er vooral is om van te genieten. Ze is er in de eerste plaats voor de recreatieve mens. Het gaat er dus niet om de biodiversiteit zo hoog mogelijk te maken.

Wat is de beleidsstrategie?

In Beleefbare Natuur realiseren regionale overheden in samenwerking met andere partijen grote natuurgebieden waar meerdere functies, waaronder recreatie, een plek vinden. Het publiek is betrokken bij het ontwerp en beheer van recreatiegebieden. Het laatste helpt om de hoge kosten van onderhoud te drukken, zeker rond de stad. De natuursector sluit coalities met de recreatiesector en zorgverzekeraars. De landbouw maakt het landelijk gebied toegankelijker en aantrekkelijker, onder meer met hulp van gelden uit het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Relevante informatie

Pagina’s over Beleefbare Natuur
- Kaartbeeld Beleefbare natuur
- Beleefbare natuur in beeld
- Toekomstbeeld Landschap: Beleefbare Natuur
- Beoordeling effecten Beleefbare natuur
- Strategie Beleefbare Natuur
- Beleefbare natuur in de Grevelingen
- Beleefbare Natuur in de Loonse en Drunense Duinen

Overige relevante informatie
- Vier toekomstige landschapsbeelden
- Vier toekomstige kaartbeelden
- Veranderingen ten opzichte van de bestaande natuur
- Uitdagingen voor natuur
- Natuurbeelden
- Kijkrichtingen voor natuur
- Bevindingen en strategieƫn

Literatuur

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

De Natuurverkenning is een wettelijk product van het Planbureau voor de Leefomgeving met medewerking van Wageningen UR.