Natuurverkenning 2010-2040

De visie van Co Schot

De natuurkwaliteit van gebieden als de Grevelingen is één van de belangrijkste redenen waarom mensen er hun vrije tijd willen doorbrengen. We moeten daarom niet alleen goed zorgen voor die natuur, maar ook zorgen dat mensen weten wat de Grevelingen op dat vlak te bieden heeft. Daarom streef ik er naar dat de Grevelingen op de lijst van Bays of the World komt.

Waterrecreanten zoeken ontspanning op hun boot en op het water. Het zijn mensen die hoge eisen aan hun recreatieomgeving stellen. Ze komen naar de Grevelingen vanwege hun liefde voor het gebied. Je moet ze dan wel de mogelijkheid bieden het gebied te beleven. Dan krijgen mensen ook een band met het gebied en gaan er verantwoordelijkheid voor dragen. Dat levert meer op dan mensen lastig te vallen met regels en verboden die in veel gevallen niet eens gehandhaafd kunnen worden. Aan ons recreatie-ondernemers dan ook de taak om onze gasten verder bewust te maken van de kwaliteiten van de Grevelingen.

Een mooi voorbeeld is de grote sociale controle op het gebruik van onderwatertoiletten in onze haven. Wij organiseren al vele jaren duikintro’s in de haven. Onze gasten bevinden zich bijna altijd boven de waterlijn. Door hen ook de schoonheid onder water te laten ervaren, zie je dat gedragsverandering plaatsvindt en dat het gebruik van de onderwatertoiletten stopt. Van de gebruiker een handhaver maken. Wat mij betreft een prachtige win-win benadering voor natuurgebieden.

Co Schot
Directeur Marina Port Zélande en directeur Marina Yachting Consultancy

Lees meer

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

De Natuurverkenning is een wettelijk product van het Planbureau voor de Leefomgeving met medewerking van Wageningen UR.