Natuurverkenning 2010-2040

De visie van Hans Alders

Hans Alders, voorzitter commissie biodiversiteit

Natuur is van levensbelang. Het effectief beschermen van natuur vind ik niet alleen een teken van beschaving, maar is ook een keiharde voorwaarde voor een gezonde economische groei in Nederland.

Zodra we biodiversiteit als een luxe beschouwen waarop beknibbeld mag worden, morrelen we aan ons ‘life-support systeem’. Dat moet anders. Behoud van biodiversiteit is de basis voor behoud van ecosysteemdiensten en natuurlijke hulpbronnen. Behoud van ons biologisch kapitaal moet dus meewegen in  economische keuzes. Het bedrijfsleven heeft daar inmiddels in toenemende mate oog voor. Grote spelers, zoals DSM, Unilever en Nutreco maken al andere keuzes. 

Maar meer is nodig; we zoeken naar manieren om de transitie naar groene groei te versnellen. Daarbij kan het helpen om de economische waarde van biodiversiteit niet alleen te erkennen maar ook concreet te vertalen, in prijzen, in maatschappelijke kosten-baten analyses, in bedrijfsbeslissingen en in beleid. Daar is nog een wereld te winnen. Een boom die je om zaagt levert wat op, maar een bos laten staan momenteel vaak nog niet. Dat is toch gek! We zijn toe aan een fundamenteel andere kijk op natuur én onze economie, en aan een ambitieus groen beleid. Niet alleen in internationaal perspectief, voor koralen en regenwouden. Het begint voor ons hier in Nederland, om de hoek, bij wijze van spreken.

Hans Alders
voorzitter Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen

Eén reactie op “De visie van Hans Alders”

  1. rien zegt om 13:17 op 16-07-2011:

    oppassen met die alders. Kijk maar eens naar zijn werk rondom geluidshinder schiphol

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.

De Natuurverkenning is een wettelijk product van het Planbureau voor de Leefomgeving met medewerking van Wageningen UR.