Oefenen met de toekomst

vier scenario’s voor stedelijke ontwikkeling, infrastructuur en mobiliteit in 2049

Met welke vervoermiddelen zullen we ons in de toekomst gaan verplaatsen? Wat gaat er veranderen in waar we wonen en hoe we werken? En wat vinden we daarvan?

Op het gebied van stedelijke ontwikkeling, infrastructuur en mobiliteit is er door uiteenlopende ontwikkelingen, zoals de energietransitie, technologische innovaties en maatschappelijke veranderingen, sprake van diepgaande onzekerheid over de toekomst. Ondanks deze onzekerheid wordt van bestuur en beleid verwacht dat ze zijn voorbereid op toekomstige vraagstukken.

Om beter op deze vraagstukken te kunnen anticiperen heeft het Planbureau voor de Leefomgeving vier toekomstscenario’s ontwikkeld. De scenario’s helpen bestuurders en beleidsmakers te oefenen met de toekomst.

of

({{indexQuestion+1}}/6) {{questions[indexQuestion].question}}

U voelt zich vast thuis in {{chosen_scenario.title}}

{{chosen_scenario.description}}

Zie hieronder de andere scenario's.

Ruimtelijke Verkenning 2019

De bovenstaande animatiefilms maken deel uit van de Ruimtelijke Verkenning 2019. Het PBL publiceert om de paar jaar een dergelijke verkenning. Het thema en de opzet zijn elke keer anders. Dit keer staat de toekomst van stedelijke ontwikkeling, infrastructuur en mobiliteit in Nederland centraal.

De Ruimtelijke Verkenning 2019 bestaat in totaal uit drie delen: de twee onderstaande publicaties en de vier bovenstaande toekomstscenario's in de vorm van korte animatiefilms.

Workshops

In 2019 organiseerde het PBL een serie workshops om samen met belangstellenden aan de slag te gaan met de scenario’s en deze in te zetten voor de strategische beleidspraktijk. Er worden m.i.v. 2020 geen nieuwe workshops meer gegeven. Wel hebben we een beknopte handleiding gemaakt waarmee belangstellenden zelf aan de slag kunnen gaan. Via deze link vindt u de handleiding en de bijbehorende materialen om zelf een workshop ‘oefenen met de toekomst’ te organiseren.